Airconditioning

Ook op gebied van airconditioning kunnen wij van Installatiebedrijf Kerkhoff Groesbeek, u prima te woord staan.
Maar meer dan dat, wij staan u graga te woord voor passend advies, want:


Is airconditioning de oplossing voor u?

Het hele jaar een comfortabel woon- of werkklimaat ligt tegenwoordig binnen ieders handbereik. Met de vanzelfsprekendheid waarmee we airconditioning in onze auto bestellen, kunnen we tegenwoordig ook thuis of op de zaak over airconditioning beschikken en dat is echt geen overbodige luxe meer. Door de steeds warmere zomers, de toename van elektrische apparatuur en steeds betere isolatie loopt de binnentemperatuur het hele jaar door al snel hoog op. Een airconditioningsysteem biedt dan de gewenste verkoeling. Airconditioningsystemen leveren schone, gezonde, gekoelde lucht en ontvochtigen de lucht, zo wordt een prettig klimaat gerealiseerd.

In één of meerdere vertrekken, gelijktijdig koelen en verwarmen en individueel regelbaar. Het is allemaal mogelijk, zonder ingewikkelde verbouwingen en hak- of breekwerk. Bovendien zorgt een airconditioner ook altijd voor een ideale luchtvochtigheid, waardoor het benauwde gevoel achterwege blijft en u zich prettig voelt en productief blijft.

Het verschil tussen airconditioning en een ventilator
Het grote verschil tussen airconditioning en een ventilator is dat de ventilator de lucht niet koelt, maar alleen zorgt voor een luchtstroom in de kamer. Deze luchtstroom zorgt ervoor dat de gevoelstemperatuur daalt.

Sommige ventilatoren brengen wel een koude luchtstroom voort. Dit gebeurt door de lucht met water te vermengen; er wordt lucht langs water geleid, het water verdampt, dat kost energie (die wordt onttrokken aan de langsstromende lucht), dus wordt het koeler. De lucht wordt hierdoor iets vochtiger en hier ontstaat een gevaar voor legionella en vochtproblemen in huis.

 Airconditioning zorgt voor gezonde, koele lucht, zonder tocht. Een airconditioner zuigt de warme lucht uit een te koelen ruimte aan. Door het verdampen van koudemiddel worden warmte en vocht aan de lucht onttrokken. Airconditioners zijn dus ook ontvochtigers. De gekoelde lucht wordt vervolgens terug de ruimte ingeblazen.

Werking van airconditioning

Een airconditioner zuigt de warme lucht uit een te koelen ruimte aan. Door het samenpersen van koudemiddel worden warmte en vocht aan de lucht onttrokken. Airconditioners zijn dus ook ontvochtigers. De gekoelde lucht wordt vervolgens terug de ruimte ingeblazen. De warme lucht wordt naar buiten afgevoerd. Bij een mobiele airco wordt het condenswater opgevangen in een bak. Als de bak vol is geeft het apparaat aan dat deze moet worden geleegd. U kunt dit condenswater in een kom of emmertje gieten en weggooien. Splitairconditioning heeft een continue afvoer van condenswater via een slang.

Het verschil tussen airconditioning en een ventilator is dat de ventilator de lucht niet koelt, maar alleen zorgt voor een luchtstroom in de kamer. Die luchtstroom zorgt ervoor dat de gevoelstemperatuur daalt. De transpiratie op de huid verdampt sneller, waardoor het lichaam de warmte makkelijker kwijtraakt. Er zijn ventilatoren die een koude luchtstroom kunnen voortbrengen. Dit gebeurt door de lucht met water te vermengen; er wordt lucht langs water geleid, het water verdampt, dat kost energie (die wordt onttrokken aan de langsstromende lucht), dus wordt het kouder, de lucht wordt iets vochtiger. De lucht wordt hierdoor iets vochtiger en hier ontstaat een gevaar voor legionella en vochtproblemen in huis.

Koelvermogen / rendement

Voor het koelen van een ruimte geldt de volgende vuistregel: 30 of 35 Watt koelvermogen per m³ is voor een woonhuis prima. Deze regel gaat uit van een gemiddelde temperatuur en vochtigheid. Het spreekt voor zich dat er voor een kelder andere eisen gelden dan voor een zolder. Voor een ruimte van 4x3x3 meter heeft u minimaal 36x30=1080 Watt koelvermogen nodig. Een systeem met een te groot vermogen leidt tot tocht, sterk schommelende temperaturen en hogere energiekosten. Met een te klein vermogen bereikt u nooit de gewenste temperatuur. Het is belangrijk om een exacte koellastberekening te laten maken door een erkende installateur.

Om het nog ingewikkelder te maken: naast het vermogen is ook de energie-efficiëntieverhouding (EER) belangrijk. De EER geeft het rendement aan van een airconditioner en is de verhouding tussen het koelvermogen en de toegevoerde elektrische energie. Want iedereen wil met een zo laag mogelijk stroomverbruik een zo hoog mogelijke koelcapaciteit. Op het energielabel wordt de EER gebruikt voor de classificatie van de apparaten. Splitmodellen met een EER van boven de 3,2 vallen in de A-klasse. Bij de mono-apparaten is dat bij een EER boven de 2,6.

Een Splitsysteem, waarbij gebruik wordt gemaakt van een binnenunit en buitenunit.

Installiebedrijf Kerkhoff Groesbeek | Airconditioning

Een MultiSplitsysteem, waarbij meerdere binnenunits op een buitenunit zijn aangesloten.

Installiebedrijf Kerkhoff Groesbeek | Airconditioning

Airconditioning voor vier seizoenen

Wie eenmaal aan de luxe van airconditioning is gewend, wil nooit meer zonder - zelfs niet in de winter. Met airconditioning kunt u het binnenklimaat geheel naar uw hand zetten, het hele jaar door. Als u namelijk kiest voor airconditioning met een warmtepomp, kan in het voor- en naseizoen voortaan de verwarming uit, dus heeft u ook nog eens lagere stookkosten.

Het rendement van een warmtepomp is ongeveer 3 tot 4 keer zo hoog als dat van een cv-ketel. Met als gevolg dat u uw cv-ketel een paar graadjes lager kunt instellen gedurende het stookseizoen. Zo bespaart u flink op uw energierekening. Verder kunt u op plaatsen waar niet direct aardgas beschikbaar is het hele jaar door een comfortabel klimaat realiseren (bijvoorbeeld een serre).

Installiebedrijf Kerkhoff Groesbeek | Airconditioning

Bij een warmtepomp wordt de koelcyclus omgekeerd: aan de buitenlucht onttrokken warmte wordt op een hoger temperatuurniveau gebracht en aan de lucht binnen afgegeven. Dit is een zeer efficiënt proces: warmte uit buitenlucht is immers gratis. Zelfs bij een buitentemperatuur van -15°C kan de warmtepomp nog warmte uit de buitenlucht halen.

Een bijkomend voordeel is dat de airconditioning met warmtepomp bij inschakeling direct warmte afgeeft, waardoor de ruimte snel op temperatuur is.


Terug