Installatie van lage temperatuur verwarming


In het kort:

Lage Temperatuur Verwarming ( LTV) geeft een comfortabele, gelijkmatige warmte en bespaart energie. Een Lage Temperatuur Verwarming (LTV) verwarmt met water van hooguit 55 graden. Voor dit systeem is een speciale HR cv-ketel of een warmtepomp nodig, in combinatie met lage temperatuur radiatoren of vloer- en/of wandverwarming.
Veel nieuwbouwwoningen beschikken al over lage-temperatuurverwarming (LTV), zoals vloer- en wandverwarming. Goed geïsoleerde woningen met LTV-systemen hebben minder energie nodig voor verwarming.

Een Lage Temperatuur Verwarming heeft een aantal voordelen:


Werking van LTV

Het belangrijkste verschil tussen een traditioneel verwarmingssysteem en een LTV-systeem ligt in de temperatuur van het water dat door de leidingen van het systeem stroomt. Bij een traditioneel systeem wordt water van 90 graden Celsius naar de radiatoren gepompt. Het water in de radiator geeft een deel van de warmte af aan de binnenlucht van de woning en vervolgens stroomt het water met een temperatuur van zo'n 70 graden weer terug naar de cv-ketel. De cv-ketel warmt het water vervolgens weer op van 70 naar 90 graden.

Een LTV-systeem werkt met een aanvoertemperatuur van 25 graden tot maximaal 55 graden. In moderne, goed geïsoleerde nieuwbouwwoningen met vloerverwarming is een aanvoertemperatuur van 25 graden al voldoende om de woning op temperatuur te houden. Zo bespaart u energie.

Doordat een LTV slechts een relatief lage temperatuur nodig heeft, kan gemakkelijk gebruik worden gemaakt van de omgevingswarmte die door een warmtepomp op de juiste temperatuur wordt gebracht.


Voor- en nadelen

LTV geeft een comfortabele warmte.De gehele woning wordt gelijkmatig verwarmd door het totale muur- of vloeroppervlak. Daardoor ontstaan er nauwelijks luchtstromen in de woning. In woningen met een conventioneel verwarmingssysteem ontstaan wèl luchtverplaatsingen langs de radiatoren, waardoor permanent veel meer stof in de lucht aanwezig is en in beweging blijft.
Een nadeel kan zijn dat de vloerverwarming traag reageert als tijdelijk een hogere temperatuur ingesteld wordt. In ruimten die weinig gebruikt worden is dit systeem minder geschikt.

Een LTV-systeem kan in zeer goed geïsoleerde huizen het beste dag en nacht op ongeveer dezelfde temperatuur blijven staan. Het energieverlies is door de goede isolatie minimaal.


Besparing

Het gasverbruik voor de centrale verwarming van een woning is per jaar gemiddeld 1290 m3. Met een LTV met convectoren bespaart u 20 tot 30 m3 aardgas per jaar in een gemiddelde goed geïsoleerde woning. Met wand- of vloerverwarming liggen deze besparingen op 25 tot 43 m3.

De nieuwste warmtesystemen met warmtepompen die warmte uit bijvoorbeeld de bodem halen, leveren een energiebesparing van zo'n 25%, of 325 m3.


LTV in bestaande bouw

Vloerverwarming met een opbouw van 15mm geeft veel mogelijkheden voor LTV in de renovatie.

Uponor heeft een oplossing voor lage temperatuurverwarming in bestaande bouw: Uponor minitec. Was het in het verleden alleen mogelijk om LTV aan te brengen in nieuwbouw, met het Uponor minitec-systeem kan nu ook de bestaande bouw voorzien worden. Het 15mm dikke minitec kan voor het bevestigen van de PE-Xa-buizen met een diameter van 9,9 x 1,1 mm gewoon op de reeds aanwezige cementvloer worden gelegd. De buizen worden dan geplaatst in de noppen van de minitec. Op regelmatige afstanden bevinden zich perforaties in de noppen en de tussenruimten, die ervoor zorgen dat nadat de buizen zijn aangebracht de egalisatiemassa door de elementen kan vloeien. Zo kan contact worden gemaakt met de ondergrond. Aan de achterzijde van het element bevindt zich een extra kleeflaag, die ook tijdens de montage voor een vaste verbinding tussen ondergrond en systeem zorgt.

De zelfklevende randisolatiestrook zorgt voor een goede afdichting aan de wand. De korte afstand tussen buis en vloerbedekking zorgt voor korte opwarmtijden, waardoor het systeem goed regelbaar is bij lage watertemperaturen. Door de lage constructiehoogte is het systeem geschikt voor renovatie waarbij lage vloerhoogtes van belang zijn. De Uponor minitec folie-elementen worden snel met elkaar verbonden, zijn geschikt voor alle ruimtevormen en hoeven niet meer precies tegen de randen te worden gelegd. Overgangselementen in deuropeningen zijn niet langer noodzakelijk. Dit systeem is vrij eenvoudig en individueel aan te brengen. De montage vereist een minimale inspanning. Het enige is het plaatsen van het minitec folie-element en de buizen.


Vervanger radiatorverwarming

Voor extra comfort kan de voor oppervlakteverwarming en -koeling geschikte Uponor minitec naast een bestaande radiatorverwarming worden gemonteerd of het oude radiatorsysteem meteen volledig vervangen. Bij een complete vervanging dient men, met name bij oude gebouwen, te letten op de isolatie-eisen volgens EnEV en het maximale vermogen van minitec, zodat dat de warmtebehoefte voldoende wordt gedekt. Een innovatie voor LTV in de renovatiemarkt.

Installiebedrijf Kerkhoff Groesbeek | lage temeratuur verwarming

Inslijpen vloerverwarming oplossing bij renovatie

Om vloerverwarming toe te kunnen passen bij renovatieprojecten, is het inslijpen van de bestaande dekvloer een uitstekende oplossing

Het aanbrengen van vloerverwarming in bestaande woningen kan nog wel eens wat problemen opleveren. Je kunt vloerverwarming aanbrengen op de bestaande dekvloer en hier overheen een nieuwe dekvloer aanbrengen. Vaak is dit niet echt een alternatief, omdat deze complete laag, inclusief afwerking, toch al snel 6cm bedraagt. Met als gevolg dat deuren soms ingekort moeten worden en aanrechtbladen zich niet meer op de juiste hoogte bevinden.

Men kan er ook voor kiezen om de totale dekvloer te verwijderen en deze, inclusief vloerverwarming, opnieuw aan te brengen. Dit is echter een ingrijpende en kostbare zaak.

Als alternatief is een methode ontwikkeld, waarbij met een speciaal ontworpen en gepatenteerde slijpmachine stofvrij een strak sleuvenpatroon wordt ingeslepen, waar de verwarmingsbuizen in worden aangebracht. Bij dit inslijpen wordt gebruik gemaakt van industriediamant, waardoor 99% van de dekvloeren en zelfs beton en bestaande plavuizen vloeren kunnen worden ingeslepen. Een extra opbouwlaag of het verwijderen van de bestaande dekvloer wordt hiermee overbodig.

Buiten de gebruikelijke voordelen van vloerverwarming heeft een ingeslepen vloerverwarming ook als voordeel, dat de 'reactiesnelheid' van de vloer toeneemt, wat het comfort verhoogt (snellere opwarming en minder overshoot).


Terug