Storingen
Storingen

Direct melden: 024 397 14 27

Als het even kan wachten, kan u onderstaand formulier invullen. Wij nemen de volgende werkdag contact met u op.

* verplichte velden

Contact

Reestraat 10
6562 LK Groesbeek-De Horst
T 024 397 14 27
info@kerkhoff-groesbeek.nl

Direct melden: 024 397 14 27

 

* verplichte velden

NieuwsSpeciale lening voor groen huis

Datum: 30-05-2018

Wie straks tienduizenden euro’s nodig heeft voor woningisolatie en een duurzame cv-ketel, kan daarvoor een speciale lening krijgen. Die wordt gekoppeld aan het huis en niet aan de bewoner, waardoor het financiële risico een stuk kleiner is.

Dat plan ligt op tafel bij de onderhandelingen over een nieuw Klimaatakkoord. Die onderhandelingen zijn in de laatste fase aanbeland. ,,De optie voor gebouwgebonden financiering wordt op dit moment besproken'', zegt hoofdonderhandelaar Diederik Samsom. Bij banken wordt aangedrongen op gunstige voorwaarden voor ‘groene’ leningen.

Mensen die willen investeren in zonnepanelen, isolatie of een warmtepomp moeten dat nu uit eigen zak betalen of een extra hypotheek afsluiten, waarbij ze de afweging maken of ze de investering terugverdienen in de tijd dat ze in het huis wonen. Bij een ‘groene’ lening gaat de lening automatisch over naar de nieuwe eigenaar bij een verhuizing, waardoor het financiële risico kleiner wordt.

,,Dit is een serieus plan, waar wij in principe voorstander van zijn”, zegt Hans André de la Porte van Vereniging Eigen Huis, dat ook meepraat over het Klimaatakkoord. ,,Als het er komt, dan drukken die investeringen minder zwaar op de huidige eigenaar. De rente moet wel extra laag zijn. Als je een huis goed isoleert, gebruik je minder energie. Die lagere energierekening kun je gebruiken om de gunstige lening af te lossen.''

Wie de lening gaat verstrekken, is nog onderwerp van discussie. ,,Het zou een bank kunnen zijn'', zegt De la Porte. ,,Maar het Rijk, gemeenten of provincies kunnen de leningen ook verstrekken.'' Gebouwgebonden financiering bestaat op dit moment nog niet in Nederland. ,,Juridisch is het gecompliceerd, want hoe belast je een huis met een lening? Er moet veel nieuwe wet- en regelgeving komen om dit mogelijk te maken.'' 

Bron: AD

Terug naar actueel

Wij werken met...